Aderans
Kuru film tabakasinin yüzey üzerinde kabarmadan, ince tabakalar halinde kalkmadan veya çatlamadan durma kabiliyetidir. Aderans, boyanin belki de en önemli özelligidir. Islak tutunma, islak kosullara ragmen kuru boya filminin yüzeye tutunma kabiliyeti, genellikle dis cephe boyalari için önemlidir.
Akrilik
Yüksek performansli akrilik esasli boya veya su bazli boyalarda kullanilan sentetik polimerdir. Boyanin baglayicisi gibi, akrilik reçineler, kaplamanin kimyasallara dayanmasina ve isik hasligi nedeniyle renginin kalici olmasina olanak saglar.
Akrilik Esaslı Boya
Akrilik Esasli Boya tarifleri asagida alternatifler halinde siralanmistir:
Esas olarak aqua ortam içersinde polimerik maddenin sabit dispersiyonu.Plastik veya reçinenin ,dogal veya sentetik su içerisinde dispersiyonu; sentetik, emülsiyon polimerizasyonu ile yapilir. (Dikkat edilmesi gereken husus, polimerizasyondan sonra akrilik esasli boya su içerisinde dagilmis katidir, bu yüzden emülsiyon degildir. Boya endüstrisinde akrilik esasli boya ve emülsiyon benzer kullanilir.)
Polivinil asetat veya akrilik reçineler gibi sentetik baglayicilar ile yapilan su ile inceltilen boyalardir. Yagli boyalarin tersine,akrilik esasli boyalar çabuk kurur, düzgün akar ve su ile kolaylikla temizlenebilir. Yüksek performansli akrilik esasli boya boyalar %100 akrilik reçine içerirler.
Baglayicisinin çogunlugunu akrilik reçine olusturan su ile inceltilen boyalardir. Belirli özellikler katmak veya maliyeti düsürmek için boyaya katilan diger baglayicilar ise, stiren, epoksi ve polivinil asetat.
%100 Akrilik esasli Boya: Baglayici olarak sadece akrilik reçine kullanilmis su ile inceltilen boyalardir. Genel olarak çok kaliteli akrilik esasli boyalar farkli birçok mimari kaplama için kullanilir, %100 Akrilik esasli boyalar, süper aderans, uzun süreli esneklik, nefes alabilirlik, alkali dayanimi, sertlik, ve parlaklik dayanimina sahiptirler.
Badana
Esas olarak, kireç ile suyun karistirilmasi ile elde edilir. Iç cephe dekorasyonu için kullanilir. Yikamaya karsi dayanikli degildir.
 Bağlayıcı
Baglayici, pigment parçalarini, düzgün boya filmi olusturmak üzere baglar ve ayni zamanda boyanin yüzeye yapismasini saglar. Baglayicinin cinsi ve miktari, boyanin performans özelliklerinin yikanabilirlik,sertlik,yapisma ve renk dayanimi çogunu belirler. Kaliteli yüksek performansli akrilik esasli boyalarin üretiminde tercih edilen baglayici, akrilik polimerler gibi reçinelerdir.
 Beyazlama
Günes isigina maruz kalma sonucu olusan renk kaybi.
 Dayanıklılık
Boyanin maruz kaldigi yipratici çevre etkilerine,özellikle kötü hava sartlari, karsi dayanma derecesi. Dayanikliligin iki etkisi vardir. Koruyucu özellikleri yüzeyi bozulmaktan korur. Dekoratif özellikleri etkileyici görüntüsünün kalici olmasini saglar. 
 Film Oluşumu
Boyanin sürekli kuru film tabakasi olusturma kabiliyeti. Bu proses, su veya solventlerin buharlasmasi ve baglayici parçalarinin birlesmesi sonucu olusur. Sürekli kuru film suyu iter.
 Genleştirici
Pigmentlerin bosluklarini doldurup genlestiren titanyum dioksitten daha ucuz içeriktir. Genlestirici pigmentsiz kullanilamaz. Yaygin kullanilan bazi genlestiriciler sunlardir: kaolen, kalsit ve silika.
 Hacim katıları
Pigment ve baglayicinin hacmi toplaminin,toplam hacme bölümü. Yüzde(%) olarak ifade edilir. Yüksek hacim katilari, daha kalin kuru film tabakasi, ileri örtücülük ve yüksek dayaniklilik demektir.
 İnceltici
Inceltici ve baglayici beraber, boyanin nakil vasitasini olustururlar. Su, akrilik esasli boya boyalarda kullanilan, boya kurudukça buharlasan, düzgün boya uygulamasina olanak saglayan incelticilerdir. Yagli boyalarin incelticileri ise turpentin veya alkol(ispirto)dür.
 Kabarma
Genellikle isi veya nemin sebep oldugu, boyanin üzerindeki oyuklar, kubbe seklindeki formülasyonlar. Solvent tamamen uçmadan önce; yüzeyi kuruyan boya filminde solventin hapis olmasi sonucunda da olusabilir.
  Kıvam(Viskozite)
Boyanin akmaya karsi direnci. Yüksek kivamli boya yavas akar; az kivamli boya çabuk akar.
Küf
Nemli iklimlerde çok karsilasilan bir problem olan küfe sebep kimyasal.
 Örtücülük
Boyanin, yüzeyi veya önceden uygulanan boyayi ve yüzeydeki lekeleri kapatma veya örtme kabiliyeti. Boyanin pigmenti ile örtücülük saglanir.
 Reçine
(1) Dogal veya sentetik seffaf ve eriyen ürünlerin büyük bir bölümüne verilen ad. Farkli renklerde bulunabilirler. Yüksek molekül agirligina sahip sentetik reçineler polimer olarak etki ederler. (2) Belirsiz veya çok büyük molekül agirligi olan,strese maruz kaldiginda akiskanlik kazanan,yumusama ve erime araligi bulunan ve konkoidal kirilan kati,yari kati,sahte(psödomer) katilardir. (3) Genellikle bu terim kaplama ve plastiklerde temel materyal olan her hangi bir polimerin yerine kullanilir.
 Renk Dayanımı
Boyanin orijinal rengini koruma ve solmaya karsi dayanma yetenegidir.
 Solma
Isik veya sicakliga maruz kalan boyanin renginin açilmasi.
 Soyulma
Boyanin seritler veya yapraklar halinde yüzeyden ayrilmasi. Tabakalar halinde kalkmaya benzer olarak aderans kaybi sonucu olusur.
 Tabakalar halinde kalkma:
Aderans veya elastikiyet kaybi sonucu boyanin parçalar halinde yüzeyden ayrilmasi.
 Taşıyıcı
Boyanin, içinde pigmentin dagildigi sivi kismi. Baglayici ve tinerin birlesiminden olusur.
 Tebesirlenme
Hava kosullarinin bozucu etkilerinin baglayici ortamini ayirarak sebep oldugu boya film yüzeyi üzerindeki kolay ufalanabilir toz olusumu. Boya filminin tebesiri, pigmentin seçimi ve konsantrasyonundan etkilenebilir. Baglayici ortaminin seçimi de etkili olabilir.
 Yıkanabilirlik
Zarar vermeden kuru boya filmi yüzeyinden kirin kaldirilmasina olanak verecek yikama sekli isimizi kolaylastirir.
 Yayılma
Kaplamanin, firça izleri gözükmeksizin düzgün boya filmi olusturma kabiliyeti. Çok kaliteli akrilik esasli boya boyalarin süper yayilma kabiliyeti vardir.